Over 't Veerhuys

Ons restaurant is gevestigd in een monumentaal 18e-eeuws pand in het centrum van Leerdam. Ooit grensde ’t Veerhuys aan een van de drie stadspoorten en deed dienst als wachtruimte voor reizigers voor het veer naar Asperen. Een plek dus waar passanten elkaar ontmoetten. Na een korte periode waarin het pand andere bestemmingen had – als fietsverhuur, naaiatelier en woonhuis – werd het omgebouwd tot horecagelegenheid.

’t Veerhuys brengt mensen samen

Bijna drie eeuwen later brengt ’t Veerhuys nog steeds mensen samen. Nu om iets te vieren, bij te praten, uit te rusten of voor een zakelijke lunch. Onder het genot van verse koffie met wat lekkers of een uitgebreid diner. Met uitzicht op de herinneringen aan de rijke historie van Leerdam, zoals de Linge en het Hofje van mevrouw van Aerden.

We zien jullie graag terug!
Danny, Mariska en ’t Veerhuys-team
Mariska en Danny eigenaars 't Veerhuys Leerdam
Restaurant binnen 't Veerhuys Leerdam
Entree 't Veerhuys Leerdam

De geschiedenis van 't Veerhuys

Eens was Leerdam naar alle vier de windstreken door muren, water en poorten omringd. Eind 14e, begin 15e eeuw kreeg Leerdam stadsrechten. Aan de Lingekant verhief zich een kasteel, dat niet binnen de muren gebouwd was maar deel uitmaakte van de vesting. Het kasteel met zijn torens, het bolwerk, de muizentorens en drie poorten moeten voor de reizigers over het water een fraai beeld gevormd hebben.

Hoewel kasteel en poorten in de loop der tijd verwoest of gesloopt zijn, valt met een beetje fantasie het oude silhouet op de nu gerestaureerde Zuidwal nog op te roepen. Eén van de drie poorten was de veerpoort en één van de dingen die de tand des tijds heeft doorstaan is ’t Veerhuys, van oudsher het veer over de Linge naar Asperen.

Met de komst van de Lingebrug in 1958 raakt ’t Veerhuys zijn functie kwijt, maar de bedrijvigheid bleef. Eerst kon men er voor 5 centen fietsen en steppen huren en later was er een naaiatelier gevestigd. Korte tijd was ’t Veerhuys enkel woonhuis, totdat er in 1994 een horecavergunning op kwam en Restaurant ’t Veerhuys zijn deuren opende.

't Veerhuys oude foto
zicht op Leerdam oude foto